САД24 Рейтинг⭐⭐⭐ ⭐⭐(4.8/5) Інтернет-магазин саджанців розплідника САД24
приймання замовлень +380684892943 +380665062326

Поради по посадці саджанців плодових дерев

 

Часто початківці садівники скаржаться, що посаджені плодові дерева, а іноді і кущі, гинуть. Садили начебто правильно, старалися і саджанці купили хороші.
 
Але одні з них гинуть відразу, не розкриваючи нирок, інші розкривають листочки, а деякі навіть дають невеликі пагони,але до осені першого року або до весни наступного все одно гинуть.



Досвід, спочатку часто і гіркий, показує, що гинуть саджанці, як правило, з вини самих садівників. Тому розповімо про помилки, які вони допускають при посадці саджанців.

Можливості коренів не безмежні!Найперша і груба помилка полягає в наступному: після посадки не обрізають гілки саджанців пропорційно втратам коренів, які є основним органом життєзабезпечення рослин. Викопуючи саджанець, їх сильно ушкоджують і обрізають, а крону, яку вони зобов'язані харчувати після посадки, зазвичай не чіпають -обрізати шкода! Ось в результаті і гине саджанець.

Тому крону краще "перерізати", ніж "Недорізаний", так як вона відновиться кореневою системою саджанця в перший же рік після посадки. Причому в повній відповідності з обсягом і життєздатністю залишилися коренів.А от відновити за рахунок сильно пошкоджених коренів більшу частину обрубаною кореневої системи, одночасно забезпечуючи харчуванням колишній обсяг крони, - таке завдання для саджанця виявляється непростим.

Все добре, що в міру

З кращих спонукань в посадкову яму і, що особливо небезпечно,в зону розташування коренів найчастіше вносять надмірна кількість різних мінеральних добрив, а також неперепревшего гною і компосту. У результаті розкладання цієї "гримучої" суміші в ямі створюються умови, сильно пригнічують кореневу систему. Намагаючись створити максимальний запас поживних речовин, коріння саджанців присипають свіжим гноєм,погано розклався кислим торфом. Для сильно травмованих коренів ці добрива небезпечні.

Знайте, що верхній шар грунту товщиною 20-30 см по складу і структурі найбільш сприятливий для життєдіяльності коренів. І чим менше ми будемо порушувати це складене століттями природою співвідношення,тим швидше травмовані коріння саджанців відновлять свою силу і приживуться в цій землі.

Тому присипайте коріння будь-якого саджанця тільки землею, взятою з поверхні грунту.

Посадкова яма - не могила
 

Наступна помилка початківця садівника полягає в тому, що у важкій глинистому грунті викопується яма глибиною до 50 -70 см з прямовисними стінками. Восени, навесні, а в дощову погоду і влітку, в ній застоюється вода. Якщо до того ж у ямі був надлишок органіки, вода "загниває", а разом з нею і коріння. Щоб цього не сталося, у важкій грунті ями слід копати невеликі - за розміром кореневої системи.


Не міняйте оріетіровку до сонцяЗі шкільного курсу біології відомо, що з південного боку дерев завжди більше гілок і листя, ніж з північної. За цим показником зазвичай радять орієнтуватися в лісі. Біологічний сенс цього полягає в тому, що з перших днів життя будь-яка рослина намагається відразу ж орієнтувати свою "кухню" - гілки і листя в бік джерела енергії- Сонцю. Тому початківці садівники роблять велику помилку, порушуючи колишню орієнтацію саджанців відносно сторін світу. На переоріентіровку своїх листя, кажучи сучасною мовою, своїх сонячних батарей, рослина теж втрачає час і енергію, що не сприяє їх приживанню. Намагайтеся гілки при посадці орієнтувати в ту сторону,в якій вони перебували в розпліднику.

Чи не танцюйте навколо деревця!

У більшості посібників з садівництва вказується, що при посадці дерев внесену в яму грунт слід втоптувати ногами, ставлячи ступню вертикально до штамба саджанця. Начебто все правильно. Але не перетворюйте процедуру ущільнення грунту в якийсь ритуальний танець.При сильному впливі ступні на коріння ви можете обірвати і без того залишилися в невеликій кількості найпродуктивніші коріння, а також сильно ущільнивши грунт, можна позбавити коріння доступу повітря, і вони від цього можуть задихнутися. Ущільнювати грунт потрібно обережно, в основному за рахунок післяпосадкового поливу.

Щоб саджанець добре прижився,необхідно:

- Відразу ж після викопування або купівлі коріння обернути у вологу ганчірку, не допускаючи їх підсихання, і так тримати до самої посадки.
- На важких глинистих малородючих грунтах потрібно внести добрива на всю площу; посадкові ями копати неглибокими, щоб у них не застоювалася вода і від цього не загинули коріння.
-При посадці саджанці орієнтуйте відносно сторін світу так, як вони росли в розпліднику, не ущільнюйте сильно грунт у посадковій ямі.
- Після посадки обрізайте гілки так, щоб коріння могли забезпечити їх поживними речовинами в достатній кількості.
- Не вносьте в яму велику кількість добрив,обмежтеся лише подачею до коріння верхнього родючого шару грунту, а підгодовувати саджанці починайте лише після того, як на них виростуть пагони довжиною 8-10 см.

Каталог
Контакти
  • САД24
  • Україна Луцьк, Волинська обл. вул.Шопена 22