САД24 Рейтинг⭐⭐⭐ ⭐⭐(4.8/5) Інтернет-магазин саджанців розплідника САД24
приймання замовлень +380684892943 +380665062326

5 секретов выращивания фундука на даче

Багато садівники-любителі стикаються з тим, що при вирощуванні фундука на власній ділянці, їм вдається зібрати лише маленьку жменьку горіхів. Як же змусити свою ліщину плодоносити краще?

1. Запилення

Для того щоб на ділянці відбувалося повноцінне запилення, слід не тільки посадити 2-3 куща, але важливо мати фундук різних сортів (квіткам потрібно перехресне запилення). Чим більше сортів представлено в саду, тим більший урожай. Це пов'язано з тим, що період запилення сортів не збігається.

На замітку. Варто зазначити, що фундук нарощує урожай поступово. До 20 років рослина дає вже повноцінний урожай (приблизно одне відро горіхів з куща). Якщо на ділянці є 5 кущів фундука хороших сортів, то в урожайний рік можна отримати мішок горіхів.

 

2. Полив фундука

Ліщині потрібно багато води, інакше врожаю не буде. За сезон слід провести 5-6 поливів з обов'язковим розпушуванням грунту після кожного. Однак зверніть увагу на те, що коріння розташовані близько до поверхні землі, тому розпушування слід проводити дрібно (10-15 см).

 

 

3. Обрізка рослини

Краще вирощувати фундук у вигляді куща. Після посадки рослину слід вкоротити на висоті 25-30 см над поверхнею грунту. За літній період на кістках з'являються кілька пагонів. Зверніть увагу на те, що самі пагони не потрібно обрізати, оскільки фундук плодоносить на однорічній деревині (слід залишити 8-10 сильних пагонів, які розташовані якомога далі один від одного). Всередині куща не допускайте надмірного загущення. Фундук починає плодоносити на 4-й рік після посадки. Подальша обрізка полягає в проріджуванні "нутрощів" куща і видалення сухих гілок. Омолодження плодоносних пагонів фундука відбувається поступово.

 

 

4. Підживлення

Щоб фундук добре плодоносив, восени необхідно вносити в грунт деревну золу в пристовбурні кола. Ця підгодівля збільшить врожайність і буде сприяти ранньому плодоношення. У перший же вегетаційний період проводять 1-2 підживлення аміачної селітри з розрахунку по 15-20 г на 1 кв.м. Надалі підгодівлі застосовуються в таких пропорціях: 40-50 г суперфосфату, 3-4 кг гною, 25-30 г сірчанокислого калію і 40-50 г аміачної селітри з розрахунку на 1 кв.м.

Першу підгодівлю проводять в квітні, другу - на початку червня. Добрива розкидають по поверхні грунту, а потім перекопують. Підживлення рослин проводять після дощу і поливу.

 

 

5. Профілактика хвороб фундука

Восени рекомендується збирати і спалювати опале листя, а також перекопувати грунт під кущами. Це допоможе знищити інфекцію борошнистої роси, яка зимує на опалому листі.

Каталог
Контакти
  • САД24
  • Україна Луцьк, Волинська обл. вул.Шопена 22